Voeding

25 maart 2019

Als de jaren gaan tellen, maar je desondanks je spieren zo sterk mogelijk wilt houden, zorg dan de grote bulk van je vetzuren enkelvoudig onverzadigd zijn.

Dat soort vetzuren zitten in olijfolie, noten, avocado en lijnzaad. Die vetzuren zijn beter voor je spiercellen dan de verzadigde vetzuren in veel kant-en-klare producten, vette zuivelproducten en vet vlees. Dat suggereert tenminsten een dierstudie die Franse voedingsonderzoekers in 2011 publiceerden in Clinical Nutrition. Lees verder

20 augustus 2018

Darmen en probiotica

Darmbacterieen heeft iedereen. Het zijn er niet een paar maar per mens echt miljarden. Deze, zoals de naam al aanduidt, in de darmen levende bacterieen zijn erg belangrijk voor een goed functioneren van de darm en daardoor van je gezondheid. Ze helpen onder andere bij vertering van voedingsstoffen maar ook bij het op peil houden van je afweer tegen ziektekiemen. Buiten het eten van gezonde voeding kunnen zogenaamde probiotica een rol spelen bij het op peil houden van de darmbacterieen. Meer weten? Klik dan hier

-----------------------------------------

Eenvoudige multivitamine maakt je blijer

Suppletie met een handjevol vitamines en mineralen zorgt ervoor dat mensen zich aantoonbaar opgewekter en minder depressief voelen. Dat rapporteren Australische psychologen in Nutrients.

Studie
De onderzoekers gaven 27 gezonde volwassenen gedurende vier weken elke dag een multivitamine. De onderzoekers gebruikten Berocca, een product van Bayer. Bayer betaalde het onderzoek.

Lees verder.

25 maart 2018

Meer choline en betaïne in je voeding betekent meer spieren en minder vet 

Niet alleen de inname van eiwitten bepaalt mee hoeveel spieren en lichaamsvet mensen hebben. Ook de inname van choline en betaïne speelt een rol van betekenis, ontdekten Canadese epidemiologen. Mannen en vrouwen die relatief veel choline binnenkrijgen hebben volgens hun onderzoek enkele kilo's meer spiermassa en minder lichaamsvet dan mannen en vrouwen met weinig choline in hun dieet. Lees hier verder.

-------------------------------------------------

25 februari 2018

Na gewenningsfase functioneert sporter prima op een koolhydraatarm dieet

Duursporters die al geruime tijd een koolhydraatarm dieet volgen, verbranden fors meer vet dan duursporters met een traditioneel koolhydraatrijk dieet.
Lees verder

-------------------------------------------------

5 december 2017

Onze maatschappij en suiker

Suiker. Er is al veel over geschreven en dat zal zeker nog een tijd zo blijven. Er zijn tegenstanders en voorstanders die elkaar fel bestrijden. Nuance is soms ver te zoeken maar wat wel duidelijk is dat we erg veel suikers naar binnen werken en dan met name kunstmatige en bewerkte suikers. Een natuurlijke suikers zoals voorkomend in groente en fruit is namelijk over het algemeen geen probleem.

De door de mens toegevoegde en / of bewerkte suikers daarentegen kunnen veel schade aanrichten. Wil je meer weten kijk dan de documentaire Fed up!

--------------------------------------------------
23 oktober 2017

Heeft dat nou zin, al die eiwitshakes?

Als vrouwen die zich 3-4 keer per week in de gym uit de naad werken extra eiwitten aan hun dieet toevoegen - in de vorm van shakes of eiwitrepen - dan heeft dat geen effect op hun maximaalkracht en spier- en vetmassa. Maar, zo ontdekten onderzoekers van Skidmore College in de Verenigde Staten, door die extra eiwitten kunnen vrouwen wel meer push-ups en sit-ups maken. En neemt hun bloeddruk een beetje af. De onderzoekers kregen hun geld van het Amerikaanse Isagenix, een producent van dieet- en sportvoeding. Lees hier verder.

--------------------------------------------------

Het gezamenlijke effect van krachttraining en gembersuppletie

Suppletie met gember en krachttraining verminderen in dikke mensen de ravage die agressieve moleculen aanrichten, maar de combinatie van die twee werkt niet beter dan suppletie en training op zichzelf. Dat melden bewegingswetenschappers in Iran in de Journal of Exercise Science & Fitness. De uitkomsten van hun studie suggereren ook dat gembersuppletie het aantal kilo's spiermassa dat je opbouwt met krachttraining, en het aantal kilo's vet dat je erdoor verliest, verhoogt.

Krachttraining en gember

Overgewicht is om meerdere redenen ongezond, en eentje daarvan is dat de extra kilo's vet de activiteit van agressieve moleculen - de vrije radicalen - in het lichaam vermeerderen. Lichaamsbeweging - en dus ook krachttraining - vermindert dat, en suppletie met gember doet hetzelfde. Maar wat doet de combinatie van die twee? Die vraag wilden de onderzoekers met hun experiment beantwoorden.

Lees verder


15 januari 2018

Goede longevity tip uit China: eet een paar gepeperde maaltijden per week.

Als je jezelf een paar keer per week trakteert op een maaltijd met flink veel rode peper, dan is je kans om oud te worden groter dan als je minder vaak rode peper binnenkrijgt. Tot die conclusie komen Chinese epidemiologen die een groep van een half miljoen mensen zeven jaar hebben gevolgd. Vooral de consumptie van verse pepers lijkt de sterftekans te reduceren. Lees hier verder.

----------------------------------------------

19-11-2017

Dieet met veel olijfolie, fruit en vis beschermt tegen botontkalking

Naast calcium en vitamine D zijn er nog meer voedingsfactoren die de botten sterk helpen houden. Ook het mediterrane dieet, rijk aan olijfolie, vis en fruit, lijkt de botmassa op peil te kunnen houden. Dat schrijven Italiaanse onderzoekers, verbonden aan de Federico II University Medical School of Napoli, in de Journal of Translational Medicine.
Lees hier verder.

--------------------------------------------

24 september 2017

Half uur intervaltraining per dag heft de negatieve gezondheidseffecten op van het aller-aller-aller-slechtste dieet denkbaar

In 2004 liet filmmaker Morgan Spurlock in de documentaire Supersize Me [Wikipedia] zien wat er met je lichaam gebeurt als je dertig dagen lang alleen eet producten van McDonald's eet. Hij kwam 13 kilo aan, zijn cardiovasculaire gezondheid, lever en insulinehuishouding verslechterden. Al die desastreuze effecten waren waarschijnlijk achterwege gebleven als Spurlock tijdens zijn experiment ook dagelijks intensief had getraind.

Studie
Canadese bewegingswetenschappers, verbonden aan de universiteit van Quebec in Montreal, lieten 15 gezonde mannen van 18-30 jaar gedurende 2 weken uitsluitend junkfood eten.


De proefpersonen "had to consume an extra value meal of their choice for breakfast, lunch and dinner. All meals for lunch and dinner consisted of a sandwich (e.g., Big Mac, McChicken, or Quarter Pounder with Cheese), medium fries and a non-diet medium soft drink. As for breakfast, it consisted of a sandwich (e.g., Egg McMuffin, or Sausage McMuffin), hash browns and a small fruit drink or coffee. In addition, participants had the option to consume a muffin of their choice as a snack depending on their appetite."

Brrrrr. Lees verder...

---------------------------------------------Broccoli, bloemkool & bodybuilders

Bodybuilders, powerlifters en andere krachtsporters bouwen misschien meer spieren op als ze elke dag een portie koolgroenten binnenkrijgen. In bloemkool, broccoli en spruiten zit de verbinding sulforaphane, en moleculaire wetenschappers van de University of Bonn hebben ontdekt dat die stof in satellietcellen het spiergroeiremmende myostatin uitschakelt - en dus mogelijk anabole effecten heeft. Hun studie verschijnt binnenkort in Epigenetics.

Dat sulforaphane een interessante stof voor krachtsporters is komt niet helemaal uit de lucht vallen. De populair-wetenschappelijke website Ergogenics - bescheiden kuchje - heeft er wel eens over gespeculeerd nadat Italiaanse onderzoekers hadden ontdekt dat sulforaphane de overleving van een type stamcel bevordert dat zich verder kan ontwikkelen tot spiercel.

De Italiaanse bevindingen kwamen onverwacht. Lees verder